La història de la Marató més antiga de món mitjana
  La nostra història es remunta a 1964 quan Manuel Jaén, el responsable de l’atletisme d’Elx al moment, volia organitzar una cursa de Marató a la ciutat de les palmes.
  Tenint en compte les dificultats  implicades en una cursa d’aquesta naturalesa, Manuel va pensar que podria ser una bona idea realitzar la prova en dues etapes, de 21km i 97 metres, en dos diumetges consecutius.
  Després de donar moltes voltes a com vols organitzar aquest esdeveniment en dos caps de setmana diferents, finalment es va desestimar la idea i va optar per només un cap setmana, però mantenint la idea de la 21km i 97 metres.
  Va néixer a mítica distància: mitja marató, la seva primera edició va tenir lloc el primer diumenge d’abril de 1968 amb la victòria de José Sempere Quesada.
  La cursa es va crear en  un circuit urbà de 4.240 metres, un recorregut de cinc voltes des de la estació del ferrocarril i un recorregut entre camins de palmeres.
  Els inicis no van ser fàcils i en alguns anys no es va poder portar a terme la cursa. Però des de 1977 la  prova  no ha perdut la seva cita anual al calendari de mitges maratons.
   Per tant es aquesta la prova de mitja marató més antiga del món?
 
   De les quals es disputen en l’actualitat gairebé amb total seguretat però algunes referències apunten al fet que abans es podrien haver celebrat altres carreres sobre els avui populars 21,097km.
A la pàgina de l’Associació d’Estadístics de Carreres en Ruta (ARRS) apareixen referències més antigues, concretament una que es remunta a 1956 quan l’argentí Osvaldo Suárez, que després seria 9º en la prova de marató dels Jocs Olímpics de Roma’60, va córrer en un registre de 1h08:54 a Santiago de Xile.

Igualment en 1960 el britànic Brian Hill va invertir 1h07:01 en una prova celebrada en la localitat britànica de Romford i en 1962 el nord-americà Leonard Edelen també va disputar una carrera d’aquestes característiques.

No obstant això, totes aquestes proves podrien haver estat carreres en solitari i per tant cap altra organització podria llevar-li a Elx l’honor d’haver celebrat la Mitja Marató més antiga del món.